Wat is ervaringsgericht werken?
Als basis vertrekken wij uit het welbevinden en de betrokkenheid van kleuters. Dit staat garant bij het werken met kleuters. Een kleuter kan pas iets bijleren als hij/zij zich goed voelt in zijn/haar vel.
De kleuters krijgen de kans om zelf ideeën aan te brengen en hiermee gaan we aan de slag. Zo creëren we een leeromgeving waarbij de kleuters vaak zelf de activiteiten gekozen hebben. Hierbij ondervinden we dat kleuters een grotere betrokkenheid tonen en sneller hieruit iets gaan leren.
Natuurlijk hebben wij deels ook onze eigen inbreng, zodat alle kleuters aan het einde van de rit de ontwikkelingsdoelen hebben bereikt. Daarnaast zijn er ook heel wat vaste momenten in de kalender die we zeker niet negeren, denk maar aan Kerst, Sint, Pasen,…
De inbreng van de kleuters varieert in de verschillende klassen. Terwijl er bij de jongste kleuters vooral een aanzet wordt gegeven, kunnen de oudste kleuters hiermee beter overweg.
Daarnaast willen we de kleuters ook zoveel mogelijk laten “ervaren”. Wij proberen bij alle thema’s zoveel mogelijk de relatie in de klas te brengen.
Voorbeeld :
“We leren tijdens het thema boerderij over de koe. Dan gaan we met de kleuters op ontdekking waar de koeien leven, hoe ze er in het echt uitzien, … “
Wat is de meerwaarde van ervaringsgericht werken?
Focus ligt op het proces niet het product
Ruimere leeromgeving creëren
Initiatief tonen en creatief denken
Ontdekken van talenten